Mediation
Wat is mediation?
Iedereen komt in zijn leven conflicten tegen. Thuis, met je kinderen, levenspartner, ouders. Op het werk, met je collega’s of je baas. Met je buren, over het blaffen van de hond, of de nieuwe schutting. Vaak kom je er prima samen uit, soms lukt dat niet. Vaak is de communicatie dan zodanig verstoort dat dat ook in de weg is gaan staan aan het vinden van een oplossing. Je bent dan vooral boos, verdrietig of gefrustreerd over de ander. In dat geval biedt mediation mogelijk een goede oplossing.
Mediation is het proces waarbij twee partijen met hulp van een mediator met elkaar in gesprek gaan om samen tot een oplossing te komen. Dit lukt soms niet meer zonder hulp omdat men elkaar niet (meer) begrijpt, of omdat een conflict al te lang door suddert. Meestal spelen negatieve gevoelens, ervaringen en gedachtes over de ander dan zo’n grote rol dat het als het ware overschaduwt waar het conflict over gaat. Dit is heel normaal.
Met een mediator ga je samen praten over de negatieve gevoelens en verstoorde communicatie, waarbij er ruimte is voor ieder zijn eigen verhaal. Als de kou uit de lucht is, partijen hun verhaal hebben gedaan en hun gevoelens geuit, ontstaat ruimte voor het praten over een oplossing. Wie er (juridisch) gelijk heeft, is daarbij niet het uitgangspunt. Het gaat erom dat je een oplossing vindt die voor ieder aanvaardbaar is en in de praktijk werkt. Aan het einde van de mediationgesprekken leg je samen deze oplossing vast op papier. Dit heet een vaststellingsovereenkomst.
Waarom mediation?
Mediation gaat vaak snel; in veel gevallen is er met enkele gesprekken een oplossing gevonden. Een ander voordeel is dat het meestal goedkoper is dan een juridische procedure. Tot slot is belangrijk dat partijen bij mediation zelf de oplossing bedenken waardoor deze vaak beter werkt dan als iemand anders die bedenkt of oplegt (zoals een rechter in een juridische procedure).